Er månederne hvor havedrømmene kan få frit løb, og du kan begynde planlægningen af den kommende havesæson.

Hvis du har planer om, at skulle imponere naboen eller familien med spændende frøsorter i dit blomsterbed eller i køkkenhave. Så er det en rigtig god ide at købe allerede nu, da de mere sjældne typer ofte hurtigt er udsolgt

Det er også nu, at du skal grave en lille klump purløg op i urtehaven plante klumpen i en pæn potte i havestuen, orangeriet, drivhuset, så har du inden længe friskdyrket purløg til din æggemad.

Frø til forspiring: Tjek hvilke af dine frø, som allerede kan forspires nu.

Har du frø liggende fra sidste sæson, så kan du tjekke om de er spiredygtige ved at foretage en spireprøve. Læg frøene på fugtigt vat eller lignede og placér dem ved stuetemperatur. Hvis frøene ikke spirer indenfor 1-2 uger, så duer frøene ikke.

Drivhuset: Hvis du har en varmekilde i din havestue, orangeri, drivhus eller lignende, kan du allerede fra sidst i januar og start februar så de første frø i bakker, potter mm. Hvis du har forspiret småplanter indendørs, som kan tåle at blive sat eller priklet ud i drivhuset allerede nu, så sørg for, at de unge småplanter står lyst og selvfølgelig frostfrit.

Krukker: Har du krukker på terrassen eller altanen stil dem helt ind til huset pak eventuelt ind i vintermåtte, bobleplastik, eller halm der kan bruges til at pakke krukken ind. Derved nedsættes risikoen for frostskader på både krukke og plante. Sparsom vanding i vinterperioden. Hvis du dækker dine krukkeplanter med fiberdug vil du reducere skaderne på planten og eventuelle blomsterknopper.Husk alfa omega for succes med krukker specielt vinteren over kræver hul i bunden af krukken, et godt drænlag i bunden af krukken gerne 10 cm leca eller grus.

Vinplanter: Har du endnu ikke beskåret din vin er det sidste udkald. Klip alle grene fra sidste år tilbage til 1 knop. Det valgte hovedskud reduceres ti l0,5 – 1 meter, det er hovedskuddene, der giver forudsætningen for at få mange druer. Hvis man langsomt opbygger sin vinstok, vil man kunne opnå en væsentlig større frugtsætning. Det er naturligt at blade og stængler bliver angrebet af gråskimmel om efteråret, men det kan planten sagtens tåle. Når du vinterbeskærer, er det alligevel vigtigt at få fjernet de fleste plantedele, som er angrebet af gråskimmel.

Snevejr: Januar er ofte kold og mørk, og måske er der sne. Er planter, buske mm. dækket af let sne. Kan du med fordel forsigtigt børste eller ryste dine planter, da specielt tøsne giver ødelæggelser som knækkede grene. Men kommer der store mængder sne og hård frost, så skal du lade planter og græsplæner få helt ro, da man kan gøre meget skade ved, at trampe rundt i haven i hård sne og frost.

Husk ingen salt i nærheden af havens planter og græsplæne.

Havens sarte planter: Husk du skal tjekke op på, om vinterbeskyttelsen du gjorde klar i efteråret stadig dækker de sarte planter i haven. Frostfølsomme planter kan ødelægges af den hårde frost og bør derfor dækkes af granris, fyrtoppe eller juletræet fra d 24 dec.

Selvom det er tidligt på året skal du passe på udtørring. Planterne har svært ved at trække vand op af den frosne jord, og når solen er fremme kan der nemt opstå udtørring. Fyrtoppe og granris omkring de lidt sarte planter giver skygge og læ for vinden. Det kan ofte være nødvendigt at vande planter som azalie og rododendron for, at sikre en god blomstring den kommende sæson.

Drivning af grene: Mange blomstrende grene kan også drives i blomst. Du skal sørge for, at klippe så de får et rent, skråt snit, så sugefladen bliver så stor og ren som muligt og skift vandet i vasen hver dag. Næsten alle slags grene kan bruges, men der er nogen som er smukkere og mere farverige end andre. Nogle vi vil anbefale er kirsebær, æble og pære de har rosa eller hvide blomster. Tjørn,kornel, forsythia, magnolia og syren er også smukke, og hvis man er heldig, kan man få magnolia og syren til at blomstre inde i stuen. Alt efter hvilke grene man har taget ind kan drivningen tage fra 1 uge til 3 uger.

Haveredskaber: Rengør og tjek dine haveredskaber, og forkæl dem med lidt olie. Husk at tømme vandkander og spande, så frosten ikke ”skyder” bunden ud.

Frugttræer: Beskær dine æble- og pæretræer, hvis du alligevel skal skære podekviste af. Fjern frugtmumier fra alle frugttræer for at undgå smitte og beskyt små og nye frugttræer mod rådyr og andre smådyr.

Kviste til podning: Hvis du har planer om at pode dine træer i marts/april, så er det nu, du skal klippe dine podekviste. Pak kvistene ind i en gammel avis og grav dem ned i jorden. Der kan de holde sig, indtil de skal bruges. Er jorden dybfrossen, kan du opbevare kvistene i køleskabet, til jorden igen er tøet op.

Andet: Høst vinterkål, grønkål, rosenkål, jordskokker og andre overvintrende grøntsager i urtehaven og drivhuset. Tjek de overvintrende knolde og blomsterløg for råd.

Husk havens fugle. De har brug for mad og vand.

Tålmodigheden kommer på prøve, så længe jordtemperaturen ikke er over 6-8 grader sker der ikke meget vækst i haven.

Frø til forspiring: Du skal for alvor i gang med forspiring. Har du frø liggende fra sidste sæson, så kan du tjekke om de er spiredygtige ved at foretage en spireprøve. Læg frøene på fugtigt vat eller lignede og placér dem ved stuetemperatur. Hvis frøene ikke spirer indenfor 1-2 uger, så duer frøene ikke.

Drivhuset: Det er tid til forårsrengøring i drivhuset, orangeriet mm. Svampesporer og æg fra insekter kan sagtens overvintre, så nu er det frem med en god børste en spand varm vand med sæbe og lidt sprit, og her er det yderst vigtigt ikke, at glemme hjørner og sprækker. Skyl efter med rent vand, hvor du evt. har tilsat en smule eddike, dette fjerner kalkpletterne på vinduerne.

Køkkenhaven: Gå køkkenhaven igennem for ukrudt, gentag efter et par uger og riv, så er du snart klar til så bed. Hvis ikke du kan vente, så kan du nu lægge plastik ud på et stykke af jorden (husk sten på, så plastikken ikke flyver ind til naboen) og på den måde forvarme jorden til de tidlige kartoffelsorter som Solist, Princess og Hansa.

Sæt kartofler til forspiring et lyst sted.

Visse stikløg kan du med fordel sætte allerede i starten af marts. De skal sættes, så spidsen af løget ligger lige i jordoverfladen.

Stauder: Klip stauder ned og fjern visne frøstande, men pas på ikke at beskadige de nye skud, som er ved at vokse frem. Vand rododendron, azalie hvis de hænger lidt med næbet.

Stenbedsplanter: De fleste stenbedsplanter har et svagt rodnet og de kan let være skubbet op hvis det har været en vinter med slem frost. De skal trykkes på plads igen, helst inden væksten for alvor går i gang. Du kan fjerne det visne, men lad vinterdækningen blive liggende lidt endnu, som beskyttelse mod den til tider kolde forårsblæst.

Bunddækkeplanter: Mange bunddækkeplanter fryser langt tilbage i løbet af vinteren, klip det visne af.

Roser: Parkroser, buskroser og de vilde roser kan udtyndes nu. Men husk fjerner du toppen, fjerner du samtidig en masse blomsterknopper. Buket og teroser må først beskæres om en måneds tid.

Topdressing: Du kan nu dække dine bede med et lag kompost

Når jorden er omkring 10-12 grader, kan du starte med at så de første urter, som salat, spinat og radiser. De fleste urter bør du vente med til hen i april måned.

Løg og knolde: Køb løg og knolde af de sommerblomstrende arter, opbevar dem frostfrit, da De ikke skal sættes ud i haven før sidst i maj. Har du mange vintergækker og krokus i haven, kan du nu dele dem, og plante dem igen med det samme.

Blomster: Hornvioler, stedmoder, forglemmigej, bellis og juleroser kan sagtens plantes nu, da de kan tåle let frost. Har du sået sommerblomster, er det tid til, at de skal prikles eller pottes, derved får de et godt rodnet, så de er helt klar når de skal plantes ud i haven. Hvis vejret er lunt, kan du så de lidt hårdføre sommerblomster direkte på voksestedet i haven.

Forårsblomster i krukker og bede: Nu trænger vi til lidt farve i krukkerne narcisser, vibeæg, perlehyacinter og blomster som hornviol, stedmoder, bellis, primula, forglemmigej og anemone. Giver den skønneste forårsstemning.

Overvintrende planter: Nu er det tiden hvor de overvintrende planter skal soigneres, og det er tiden hvor gødning og vanding startes let op.

Ukrudtet: Er du med allerede nu, bliver sæsonen overskuelig i forhold til lugning. Men vær opmærksom på dræbersneglene også er begyndt at vågne. Bekæmp allerede nu, så i ikke skal deles om sagerne i din køkkenhave.

Græsplænen: Riv grene og visne blade sammen, og kalk plænen, brug 5-10 kilo pr. 100 m2.Stik dine græskanter af og husk også kanterne omkring solitære planter/træer, så vil haven stå skarpt og klar til havesæsonen.

Træer, hække og buske: Udtynding af buske og frugttræer, dog med undtagelse af kirsebærtræer og blommetræer. Klip dine stedsegrønne hække og buske i facon. Vent med, at klippe lavendel. Marts en god måned at plante barrodsplanter som hækplanter og buske.

Solen kan lokke blomsterne frem på nektarin, fersken og abrikos, dette sker ofte før bierne er vågnet af vinterhi. Nu må du i gang som ”bi” med en blød pensel og i gang, med at bestøve blomsterne, ellers kommer der ingen frugter. Du kan nu klippe grene af æble, pære og magnolie og få de smukkeste forårs grene i vaserne.

April er ofte lunefuld, men pas på den kan være varm og solrig det ene øjeblik, og er man uheldig, kan der også komme sne. Du skal have is i maven og tålmodighed lidt endnu

Køkkenhaven: Køb et jordtermometer, så du kan holde øje med jordtemperaturen i køkkenhaven den skal være omkring 10 grader Dæk eventuelt jorden med fiberdug efter såning. Husk at læse på frøposerne hvilken så dybde de forskellige frøsorter skal sås i. Bønner og ærter kan med fordel lægges i blød i vand 8-10 timer inden såning.

Kartofler lægges i 5-10 cm dybde i rækker med 50 cm afstand og med 25-30 cm mellem knoldene, jordskokkerne skal også i jorden sæt de mest glatte, da de giver det bedste resultat.
Fjern visne blade og udløbere på jordbærplanterne for at forebygge skimmel.

Så ny persille så der er friske planter klar, når de gamle går i blomst.

Dine rabarberplante begynder at kigge frem, og du kan nemt dele den, men sørg for at få både blad og rod med den lille nye plante og høst ikke fra denne det første år.

Frugttræer og frugtbuske: Tjek dine solbærbuske for knopgalmider. Solbærknopper er spidse til buttede. Fjern derfor alle de kuglerunde knopper, da de er fyldt med mider. Er der mange, bør du kassere busken. Du kan også beskære dine kirsebær og blommetræer, inden de blomstrer.
Pod frugttræer i begyndelsen af april. Husk podekvistene skal dog være skåret af i januar.

Stauder: Det er nu tiden hvor dine stauder skal/kan deles og plantes om. Og husk lavendel skal klippes tilbage 5-8 cm over jorden.

Roser: Beskær dine buket og teroser sidst på måneden. Der er mange forskellige måder at beskære roser på, alt afhængig af sorten, så læs om beskæring af netop dine roser, inden du griber fat i rosensaksen. Men du kan under alle omstændigheder starte med at fjerne beskadigede, visne og syge grene helt nede ved jorden. Fjern også de små tynde grene, som alligevel ikke kan bære blomsterne. Herefter er det rosens sort, der bestemmer slagets gang. Gød roserne første gang med en organisk rosengødning.

Blomster og forårsløg: Nu er det tid til at så de sommerblomster der kan sås direkte på friland i april.
Del og flyt de afblomstrede forårsløg, hvis de skal have ny placering.

Græsplænen: Klip først plænen, når græsset begynder at gro, og klip første gang med en klippehøjde på ca. 3-4 cm, så græsset kommer godt i gang med at gro. Gå ned til ca. 2 cm de efterfølgende gange. Gød din plæne med NPK-gødning (se på posen hvor meget du skal bruge) Så efter de steder der er bare pletter.

Nu er det for alvor tid til, at begynde på de mange gøremål i køkkenhaven. I maj begynder vejret for alvor at blive godt, og det kan blive helt sommerligt med rigtig varme dage, og det er derfor en ren fornøjelse at gå i haven. Undgå at plante på de meget varme dage, nyd i stedet for det gode vejr.

Køkkenhaven og udplantning: Nu er det tid til, at plante de sidste priklede småplanter af blomster og grøntsager. I starten af maj plantes savoy, spids og blomkål, lidt senere rød, hvid og rosenkål. De varmeelskende planter, som squash, bønner, majs og græskar kan nu sås på friland. Husk at gøde i køkkenhaven, så du er sikret gode kraftige planter og et stort udbytte.

Drivhuset: Husk udluftning i drivhuset, udestuen og Orangeriet, da der nu kan være høje temperaturer. Tomater, chili og peber er de første der er klar til drivhuset omkring midt maj, agurker, aubergine og melon vil gerne vente lidt endnu. Et gammelt husråd siger tomater i drivhuset til mors dag, og agurker til fars dag. Dette råd er ganske glimrende. Starter man for tidligt med agurker går de bare i stå, så det er der ikke noget ved. Agurken er også lidt sart omkring stænglen, plant den gerne lidt højt, aldrig dybere end den er plantet i tidligere potte. Tomaterne derimod kan du sagtens plante så dybt som muligt. Knib dine tomater, det er kun busk tomatsorterne der ikke skal knibes. Pas på vandingen i starten, planterne skal lige have fat og rigtig i gang før du starter op med store mængder vand og gødning.

Planter i krukkerne: Nu er det tid til, at fylde krukkerne med sommerblomster, måske lidt krydderurter på terrassen. Husk at vente med de mest sarte blomster og krydderurter til sidst i maj.

Stauder: Skal der flyttes om i staudebedet er maj måned helt perfekt. Sørg for at du får en god klump med når de flyttes, og vand godt den første tid specielt hvis det er varmt. Skulle der være lidt bare pletter i staudebedet kan du fylde ud med lidt skønne sommerblomster. Har du mange store stauder kan det være din nabo, venner eller familie har lyst til at aftage. Det er også meget brugt i dag, at tage til lokale markeder, så har du plads kan du jo potte lidt der kan gøre glæde i andre haver senere på sæsonen.

Roser: Hold øje med bladlus allerede nu, spul med koldt vand er det ikke nok må du i gang med sulfovand med lidt sprit, men husk kun at sprøjte tidlig morgen, eller sen aften, da solen vil svide bladene hvis du sprøjter med sulfovand midt på dagen.

Løg og knolde: Nu er det tid til, at fylde bede og krukker med de sommerblomstrende løg og knolde, som dahlia, gladiolus og liljer, men hold allerede fra start et vågent øje med de røde liljebiller. De kan hurtigt ødelægge de smukke liljer.

Ukrudt: Hold ukrudtet nede, fjern mælkebøtterne inden de smider deres frø og bekæmp, skvalderkål, brændenælder og padderokke. Jo mere du holder ukrudtet nede nu, jo mindre ukrudt får du senere på sæsonen.

Buske og træer: Spiræabuske og forsytia kan beskæres lige efter blomstring (dette er ofte først engang i juni), da vil de danne nye skud, som vil blomstre næste forår. Buksbomhække klippes, men vent med de andre typer af hække.

Frugttræer: Nattefrost kan gøre stor skade, kommer der frost når blomstringen er i gang bør du overbruse dine frugttræer og andre sarte planter, som grøntsagerne i køkkenhaven, med vand (brug et brusehoved med bløde, fine stråler). Oversprøjtning beskytter planterne, så de kan klare et par frostgrader uden at tage skade.

Rododendron: Knib eller vrid de visne rododendronblomster af. Når du gør dette, får du kraftigere vækst og flere blomster til næste år.

Nu er det for alvor sommer, hvor der rigtig kommer liv i haven.
Alt vokser og blomstrer, og du kan begynde at høste i drivhuset og køkkenhaven. Men du skal stadig luge ukrudt, nippe, knibe, vande, binde op, så salat og andet bladgrønt løbende. Og ikke at forglemme klippe hæk.

Drivhuset: I drivhuset kan man nærmest se det hele gro dag for dag. Har du endnu ikke plantet i drivhuset, så sæt i gang. Husk vand og gødning skal der til.

Du kan også sætte frilands tomater og agurkeplanter, men husk det skal være sorter der kan tåle, at stå på friland.

For at undgå skimmel angreb i drivhuset er det vigtigt du lufter godt ud hver dag, på de rigtig varme dage er det en fordel både at have døre og vinduer åbne 24/7

Køkkenhaven: Nu er det tid til den sidste udplantning i køkkenhaven (det er de varme elskende grøntsager, som græskar, squash, aubergine mm. Du kan også så diverse salater, gulerødder, stangbønner, ærter kål og porrer.

For at undgå sommerfugle larver er det nu tiden, hvor du skal dække dine kålplanter med fiberdug. Det er også nu der skal net over jordbærrene, hvis ikke du vil dele med solsorten.

Det er også en god tid, at sætte nye jordbærrækker da planterne danner næste års blomsteranlæg i august/september, så sættes de nu når planten at få lidt størrelse inden den tætter blomsteranlæg.

Krydderurterne høster du godt af, jo mere du høster jo tættere og flottere bliver dine krydderurter.

Har du sat kartofler er det ved at være tid til, at de skal hyppes 1ste gang dette er vigtigt, da kartoflerne ikke tåler sollys, så bliver de grønne. Husk at opbevare de ny opgravede kartofler mørkt og køligt.

På de varme dage skal du rundt og vande i køkkenhaven, da de unge planter ikke har stort rodnet.

Høst rabarber og asparges, men stop med at høste omkring Sankt hans, da planterne skal have lov til, at hvile og samle kræfter til næste års høst.

Blomsterbede: Vær på forkant med at luge netop inden ukrudtet blomstrer, sætter frø og smider frø. Rododendron gødes sidste gang i starten af juli.

Har du plads og tid, er det et godt tidspunkt, at tage stiklinger, du klipper unge stængler af for eksempel pelargonie, lavendel, og fuchsia. Fjern knopper og de nederste blade fra stænglen og plant i en potte med så og priklejord, vand og sæt en pose over potten, så ikke stiklingen tørrer ud. I løbet af ca 14 dage har de dannet rodnet og du kan nu fjerne posen.

 

Krukker og altankasser: De fyldes nu med sommerblomster, hvis det ikke allerede er sket. Klip eller nip visne blomster af, og gød og vand godt igennem sommersæsonen, på den måde har du smukke krukker hele sommeren. Skulle en krukke være tørret ud er det vigtigt, at du kun bruger rent vand til, at vække den til live igen, og venter med at gøde til planterne ikke længere hænger.

Vanding i haven: I sommermånederne kan det være nødvendigt, at vande både bede, buske og træer. Vand morgen eller aften, da fordampningen er stor midt på dagen.

Roser: Roserne skal gødes jævnligt de er sultne. Bind klatreroser op. Klip visne rosenhoveder af, så de ikke bruger unødig næring fra planten.  Tjek roserne for lus, er de angrebet brug sulfovand med sprit, men kun morgen og aften, aldrig midt på dagen da det svider bladene. Bliver de ramt af stråleplet er det vigtigt, at samle bladene sammen og smide dem ud (ikke på komposten)

Stauder: Hvis du klipper de tidligt blomstrende stauder, som storkenæb ned efter blomstring vil du ofte kunne nyde en ekstra blomstring, og husk at støtte specielt de høje stauder med opbinding, så de ikke vælter rundt i bedet. Du kan også købe stativer til dette, eller bruge grene, eller hjemmelavede stativer.

 

Frugttræer, hække og buske: Man beskærer sine frugttræer om sommeren, så kommer der nemlig mere kraft og saft til frugterne, på den måde får man den bedste høst.

Er der mange frugter på træerne kan det være nødvendigt, at udtynde, men oftest sker dette helt automatisk, at træet smider nogle af frugterne. En god huskeregel er 5 cm mellem blommer og ca 15 cm mellem pærer og æbler. Husk det er vigtigt at fjerne visne skud på sine frugttræer, da de ofte er ramt af svampesygdomme.

Når du høster ribs og solbær kan du klippe nogle af de ældste grene af, så busken holdes ung. Bøg, liguster, lærk og tjørn klippes i juni. Vent til august/september med de stedsegrønne hække, som buksbom, thuja og taks.

Græsplænen: Slå græsplænen 1 til 2 gange om ugen gennem sommermånederne, gød med NPK-gødning, så booster du plænens vækst og minimerer mos-dannelse.

Vinplanter: Der er en hel del beskæring i sommermånederne da vin vokser lynhurtigt, klip skuddene tilbage, så der er 2 eller 4 blade efter vindrueklasen. De skud der ikke bærer vindrueklaser klippes af helt inde ved hovedstammen.

Nu er haven på sit smukkeste, og der er travlhed med, at høste i drivhuset og i køkkenhaven. Hvis du har planer om, at skulle have lidt af de efterårs blomstrende stauder i krukker er det nu de skal plantes.

Køkkenhaven: Nu er det tid til at tage løg op og høste majs og andre sene grøntsager. På de tomme pladser i køkkenhaven kan du stadig nå, at så salat, radiser og spinat, så køkkenhaven udnyttes optimalt. Det er også tiden hvor du skal til at stoppe med gødning for denne sæson.

Frugttræer og frugtbuske: Nu begynder de forskellige sorter, at modne og skal de gemmes er den bedste måde at opbevare dem på et køligt og let fugtigt sted med god luftcirkulation. Sæt dem i kasser i et lag med stilken op, og tjek kasserne ofte, og fjern dårlige frugter. Husk at opbevare kasserne et sted hvor der ikke kommer frost til vinter.

Efter høst af blommer og kirsebær beskærer og fjerner du de ældste grene og udtynder efter behov. Bærbuskene kan du forynge ved, at fjerne de ældste grene helt ved bunden når alle bær er høstet. Det giver flere og større bær næste sæson, hver busk skal dog helst have 6 til 8 grene tilbage efter beskæring.

Græsplænen: det er nu du skal i gang hvis du har planer om, at anlægge ny græsplæne, da den varme temperatur gør, at frøene spirer hurtigt, og vander du kan du næsten se græsset gro. Der skal også stikkes mælkebøtter

Ukrudt: Hvis du løbende har været dine bede igennem siden foråret, bør det være en nem og overkommelig opgave på nuværende tidspunkt, men det er stadig en rigtig god ide at fjerne ukrudt, så det ikke smider frø du skal bekæmpe med hakkejernet til næste år.

Stauder: Det er tiden hvor du med fordel kan dele og omplante dine stedsegrønne stauder, dele de forårsblomstrende stauder, så de når at få en godt rodnet på deres nye voksested inden det bliver vinter.

Roser: Hold godt øje med dine roser, fjern visne blomster og sørg for, at de ikke er tørre. Er roserne tørre på denne tid kommer der lynhurtigt skadedyr.

Sommerblomsterne i krukkerne kan stadig være pæne, men de drikker ikke så meget vand længere. Nogle kan stå flotte helt frem til frosten, og andre krukker gør man klar til efterår/vinter.

Køkkenhaven: Nu er det tiden hvor der skal høstes, syltes og fryses ned. Kartofler kan gemmes mørkt og køligt. Når alt er høstet kan du så grøngødning, som så fræses ned næste forår dette gøres inden de smider frø, så giver det næring til den nye sæsons planter. Eller også kan du stø et færdigt lag kompost ud, som også kultiveres eller fræses ned næste forår.

Vinplanter: Høst dine druer, men vent med beskæring til december hvor bladene er visne, på den måde har planten også tid til at trække saft og kraft tilbage til ”vinstokken”

Kompost kan du med fordel fordele rundt i hele haven til alle havens buske, træer, hække og roser.

Frugttræer, bærbuske, træer og buske: Det er sidste udkald for beskæring af kirsebær og valnøddetræer, hindbær, ahorn og birketræer. Høst de sene æblesorter.

Græsplænen: Du kan stadig nå at så ny græsplæne, eller omlægge den gamle. Græs stopper med at vokse når temperaturen er ca 6 grader, så sidste klipning er oftest i oktober afhængig af temperaturen. Når du klipper den sidste gang er det en god ide at lade klippehøjden være omkring de 4 cm.

Roser: Stop med gødning, men klip stadig visne blomster af. De remoterende sorter vil blomstre helt frem til frosten. Bind dine klarteroser op, dette er nemmest at gøre med unge skud, da de er blødere og ikke så nemt knækker.

Stauder: Del dine stauder og flyt om i staudebedet.

Løg og knolde: De løg og knolde der ikke tåler frost skal nu graves op, klippes ned, så der kun er 5-10 cm top på, de skal rystes godt, så jorden kommer af og opbevares frostfrit, mørkt og køligt. Så længe du kan grave i jorden kan du sætte forårsløg, men jo senere de sættes i efteråret jo senere kommer de op og blomstrer den følgende sæson.

Nu begynder haven at se lidt bar ud, men der er masser af fine ting du kan samle i haven og naturen, som du kan bruge som dekorationsmateriale til den søde juletid. Der skal nok også hænges en lyskæde eller 2 op, så hyggen rigtig kan sprede sig.

Drivhuset: Drivhuset skal rengøres efter en lang og udbytterig sæson. Fjern alle tomat, peber, chili og agurkeplanter og vask grundigt ned med for eksempel brun sæbe, dette fjerner de fleste insekter og svampesporer.

Du kan med fordel sætte et par potter i drivhuset med persille, purløg og lidt andre krydderurter, så du strækker sæsonen.

Køkkenhaven: Er du ikke færdig med at høste kartofler, gulerødder, knoldselleri, jordskokker endnu. Kan du beskytte dem mod frosten med en vintermåtte, et tykt lag halm. Der kan også høstes porrer, rosenkål, grønkål mm. som er både sundt og skønt, at spise i efterår og vinteren.

Frugttræer og bærbuske: Pluk de sidste æbler inden frost. Fjern frugtmumier på alle dine frugttræer for at undgå smittespredning. Plant nye frugttræer. Vannødderne samles. Har du de fantastiske efterårshindbær som Autum bliss kan du ofte høste helt til frost. Efter sidste hindbær er plukket klip skuddene af helt ved jorden.

Stauder: Dæk de vinterfølsomme stauder med blade, granris, eller vintermåtter. Juleroserne begynder at røre på sig.

Roser: Det er et godt tidspunkt at plante barrods planter, så længe du kan grave i jorden, og husk plant ikke roser hvor der tidligere har stået roser, da roser gør jorden træt.

Sæt dig i sofaen med en god roman, havebog eller frøkatalog og tænk over hvad der skal dyrkes i haven til næste sæson